Huis van Inspiratie – Bomen over bomen: Carlijn Mens

Bomen over bomen: Carlijn Mens

30 augustus 2019

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie ontvangt de komende tijd iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 30 augustus is dat kunstenares Carlijn Mens, van wie ook werk te zien in de expositie Dromen van bomen in het Gorcums Museum. Aanvang is om 14.00 uur op de begane grond van het museum. Deelname is gratis.

Carlijn Mens werkt voornamelijk met houtskool op papier en maakt zo fascinerende tekeningen en studies van donker en licht. Al enkele jaren is zij bezig met haar project ‘Preserved places’, waarin zij plekken wil vastleggen die door lichtinval voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Ook de plekken die door natuurrampen, b.v. bosbranden, voor lange tijd een andere schaduwwerking hebben gekregen legt zij vast met haar medium houtskool.

In 2018 was ze ‘artist in residence’ bij het Van Gogh-atelier in Zundert. ‘De eerste week in Zundert was voor de bomen,’ vertelt ze daarover. Dat Van Gogh zelf zijn balans vond bij de natuur was voor haar een helpende gedachte. ‘Bomen zijn een verbinding tussen hemel en aarde,’ vertelt ze, ‘maar ook bij natuur gaat het om context.’ Met andere woorden: de plaats waar de boom staat, heeft ook invloed op de verbeelding. ‘Een trieste boom in Zundert is iets anders dan een boom in bijvoorbeeld de Gazastrook.’

Vorig jaar is Carlijn teruggekeerd naar haar geboortestreek bij Gorinchem. Tussen de appelboomgaarden werkt ze met veel energie verder aan haar ‘Preserved places’, geïnspireerd door de schaduw van appelbloesem en de bloemen aan de rivierdijk.