Huis van Inspiratie – Bomen over bomen: De Fruitmotor

Bomen over bomen: De Fruitmotor

26 juli 2019

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie ontvangt de komende tijd iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 26 juli is dat Henri Holster van De Fruitmotor, dat biodiversiteit promoot met de productie van Krenkelaar-cider. Aanvang is om 14.00 uur op de begane grond van het Gorcums Museum. Deelname is gratis.

Een ‘krenkelaar’ is in het dialect een woord voor ‘niet volkomen gaaf fruit’. Maar Krenkelaar is nu ook de naam voor cider gemaakt van dit soort appels. Supermarkten zijn steeds kritischer geworden op het fruit dat zij in het schap willen leggen, alleen de mooiste appels komen in de winkel. Vandaar dat een aantal enthousiastelingen uit de Betuwe in 2016 de Fruitmotor hebben opgericht, die een eerlijke prijs wil bieden aan fruittelers. Henri Holster, een van de oprichters, komt vertellen over het initiatief én u kunt proeven van de eerlijkste cider van Nederland.

Cider is, simpel gezegd, wijn gemaakt van appelsap. De appels van De Fruitmotor worden door het Betuws Wijndomein in Erichem verwerkt tot een heerlijk sprankelende cider en tot een alcoholvrije appelsprankel. Uiteindelijk is het doel van De Fruitmotor om de Betuwse fruitteelt te verduurzamen, onder meer door de natuurlijke omgeving van de wilde bij te verbeteren. De fruittelers die lid zijn van onze coöperatie zaaien bloemranden in en planten bijenhagen aan. Zo krijgen de bijen weer voedsel, niet alleen tijdens bloesemtijd maar juist ook in de rest van het jaar.