Huis van Inspiratie – Bomen over bomen: Emile van der Kruk

Bomen over bomen: Emile van der Kruk

6 september 2019

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie ontvangt de komende tijd iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 6 september is dat kunstenaar Emile van der Kruk. Aanvang is om 14.00 uur op de begane grond van het Gorcums Museum. Deelname is gratis.

Emile van der Kruk (1956) gebruikt de kettingzaag als kwast: hij maakt houten sculpturen die hij vervolgens beschildert. Dat levert op zijn zachtst gezegd niet de fijnzinnige elegantie op die je bijvoorbeeld bij een in marmer werkende beeldhouwer zou verwachten. In tegendeel, het grove zagen levert een ruige, hardvochtige vorm op. Krijttekeningen, gutssporen en inkepingen van de kettingzaag blijven zichtbaar, en beperkingen van kern, noest en groeirichting buit hij uit. Het resultaat oogt getekend door een hard en ruw leven.

Emile van der Kruk studeerde aan de Kunstacademie Rotterdam en de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Hij omschrijft zijn werk zelf als ‘sobere, weerbarstige, figuratieve kettingzaagbeelden met dramatische effecten uit de schilderkunst. Beelden die de grens breken tussen jezelf en de getormenteerde medemens.’ Niet zelden dienen beroemde werken uit de kunstgeschiedenis als inspiratiebron en krijgen thema’s van bijvoorbeeld Munch, Bacon en Beuys een eigen draai.