Huis van Inspiratie – Bomen over bomen: Huug Hagoort

Bomen over bomen: Huug Hagoort

19 juli 2019

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie ontvangt de komende tijd iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 19 juli is dat Huug Hagoort, schaapherder te Ottoland. Aanvang is om 14.00 uur op de begane grond van het Gorcums Museum. Deelname is gratis.

Sinds 2009 is Huug Hagoort samen met zijn vrouw Cocky eigenaar van de Schaapkooi en van een kudde Schoonebeeker heideschapen in Ottoland. Mensen zien hem met zo’n 250 schapen door het landschap trekken, maar er komt nog heel wat meer kijken bij een bestaan als herder. Hagoort heeft een heus begrazingsbedrijf van meer dan duizend schapen, verdeeld over meerdere kuddes. Dat wordt allemaal gerund vanuit de Schaapskooi, dat beschikt over een bezoekerscentrum, bed and breakfast, groepsaccomodatie en hondenkennel. Tevens is het een trouwlocatie en geeft Hagoort er cursussen leidinggeven aan managers.

Ook in Gorinchem was Huug met zijn bordercollies en kudde de afgelopen jaren actief. Een schaapskudde biedt voordelen voor de biodiversiteit. Door de korte en intensieve begrazing krijgen veel bloemen een kans om helemaal tot bloei te komen. De zaden worden door de kudde verspreidt in de vacht en de mest. Kleine zoogdieren, insecten, vlinders, amfibieën en vele vogels zijn gek op de plekken waar de kudde graast. Naast zijn drukke leven als schaapsherder verzorgt Huug natuureducatie aan volwassenen en schoolklassen.