Huis van Inspiratie – Bomen over bomen: Johan Sterk

Bomen over bomen: Johan Sterk

5 juli 2019

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie ontvangt de komende tijd iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 5 juli is dat Johan Sterk, onbezoldigd stadsecoloog van Gorinchem. Aanvang is om 14.00 uur op de begane grond van het Gorcums Museum. Deelname is gratis.

Wat doet hij eigenlijk niet voor de Gorcumse natuur? Als onbezoldigd stadsecoloog adviseert hij de gemeente bij diverse zaken, van het maaibeleid tot inrichtingsplannen en vergunningverlening. Ook is hij voorzitter van Gorcum Natuurlijk Groen. Deze stichting ondersteunt allerlei initiatieven, zoals de aanleg van een fruitgaard met ouderwetse fruitbomen in de Lingewijk, of een bloembollenlint voor bijen en vlinders op de Dalemse Donk.

Deze vrijdag komt Johan Sterk vertellen over de rijkdom van de stadsnatuur, zoals bijvoorbeeld de bevers die tegenwoordig langs de stadswallen bivakkeren. Hij geeft een kijkje achter de schermen in de natuurdatabase die samen met de gemeente is aangelegd. Ook neemt Johan de bezoekers mee op een korte wandeling door de stad, want: ‘Op iedere straathoek valt wel wat te vertellen over de Gorcumse natuur.’ Een hoogtepunt wat hem betreft is het Tuighuis in de Boerenstraat, waar de ‘koning der stadsvogels’, de gierzwaluw, meer dan tien nesten heeft aangelegd. ‘We zitten tegen het einde van het broedseizoen, dus er is daar nog van alles te zien,’ vertelt hij. ‘De gierzwaluw is echt een icoon van de natuur in Gorinchem.’