Huis van Inspiratie – Bomen over bomen: Roel Crul

Bomen over bomen: Roel Crul

12 juli 2019

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie ontvangt de komende tijd iedere vrijdagmiddag een gast die in gesprek gaat over het thema ‘bomen’. Op 12 juli is dat Roel Crul, onwerper van buitenruimte, schoolpleinen en speelnatuur. Aanvang is om 14.00 uur op de begane grond van het Gorcums Museum. Deelname is gratis.

Niets is zo gezond voor kinderen als lekker buiten spelen. Roel Crul is op dat gebied een expert. Hij adviseert, begeleidt en ontwerpt bij het vormgeven van de buiten(speel)ruimte. Daarbij ontwerpt hij ook de speeltoestellen op maat. Om tot een ontwerp te komen gaat Roel eerst op de locatie kijken. Er zijn altijd sfeergebieden die zich van nature lenen voor een bepaalde activiteit of juist met rust gelaten moeten worden. Het één leent zich voor klimmen en klauteren, een andere plek is meer geschikt voor een voetje-van-de-vloer of ‘Avatar’-parcours en weer ergens anders is het uitzicht juist belangrijk. Roel vindt dat je zoveel mogelijk moet afblijven van de plekken die al genoeg in zich hebben.

Al sinds 1991 geeft Roel zo op zijn manier vorm aan de ‘sociale buitenruimte’. Zaken die hij in het ontwerp terug laat komen zijn beweeglijkheid, ontdekken, nabijheid van de natuurlijke omgeving en samen spelen. Deze elementen telt hij bij elkaar op en daarmee maak Roel een plek waarvan je meteen denkt ‘dit is het, hier wil ik graag zijn’. In de ontwerpen van Roel zie je hout en boomstammen veelvuldig terug. Het terloopse, informele karakter van een aaneenschakeling van speelplekken helpt daarbij.