Huis van Inspiratie – De Smaak van Aron

De Smaak van Aron

19 december 2018

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Het Huis van Inspiratie draait om samenwerking. Een andere vorm van samenwerking is de coöperatie. Dat is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel’. In het Gorcums Museum laat Aron de Vries, verbonden aan het Regionaal Archief Gorinchem iets zien van een dergelijke coöperatie, de HAKA.

Deze coöperatie had zijn hoofdkwartier in Rotterdam en had op een gegeven moment wel 16 fabrieken en 1100 winkels. Vanuit een socialistische gedachte werd er van alles geproduceerd voor de gewone man. Dat waren bijvoorbeeld zaken als thee, koffie, bonen, koekjes, zeep en brandstoffen. U kunt vier kleine advertentieposters zien van de HAKA uit de vijftiger jaren. Bijzonder kleurrijk en ontworpen door J. Grijseels jr. uit Rotterdam. Daarnaast kunt u twee kleine advertenties lezen uit de lokale Gorcumse kranten. Want de HAKA was ooit ook een begrip in Gorinchem.

Mocht u zelf thuis nog HAKA artikelen hebben, bijvoorbeeld een broodtrommel of een blikje om cacao in te doen, dan zou het leuk zijn als u dat laat weten. Ze kunnen dan misschien getoond worden bij de posters. Heeft u nog herinneringen aan de HAKA, neem dan ook contact op met Aron de Vries (a.vriesde@gorinchem.nl). Mogelijk groeit er dan in samenwerking een kleine expositie. Want het Huis van Inspiratie heeft de smaak te pakken van… samenwerken. De smaak van Aron is te zien van 19 december t/m 8 januari 2019 in de Kamer van de Tussent