Huis van Inspiratie – De Smaak van Marleen Windhorst

De Smaak van Marleen Windhorst

21 november 2018

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Ieder twee weken wisselt ‘De Smaak van…’ met gekozen werken door medewerkers van het Huis van Inspiratie. Vanaf 21 november 2018 hangen er foto’s en een gedicht van kunstenaars Irene Damminga en Marcel Vaandrager op uitnodiging van Marleen Windhorst, medewerker van de Bibliotheek AanZet in Gorinchem.
Fotografen halen soms de vreemdste capriolen uit om bijzondere foto’s te maken. Open nou gewoon eens jouw eigen keukenlade. Kijk eens wat voor geweldig mooie dingen daar liggen. Voor het (bereiden van) eten heb je gereedschap nodig. Ook ons bestek is perfect gereedschap. Zonder gereedschap kun je geen eten bereiden en krijg je vieze handen.
Dat Irene altijd oog voor detail heeft, behoeft geen betoog en is in al haar werken terug te vinden. Juist de combinatie van het alledaagse onderwerp en haar oog voor detail spreken mij aan: onderschat nooit de kracht van goed gereedschap! In haar werk wordt het keukengerei in het zonnetje gezet: een ode aan het gereedschap en het eten. Het werk van Marcel Vaandrager koos Marleen omdat Marcel vindt dat eten niet alleen goed moet smaken, maar het moet er ook mooi uitzien. Marcel is naast hobby-kok dichter. In plaats van beeldend dichten, wilde hij eens dichterlijk beelden. Ook hier geldt hetzelfde als bij gedichten: wat er staat blijkt bij nader beschouwen toch wat anders te zijn. Iets wat Marleen zeer aanspreekt en ook heel actueel is! De overeenkomst met een gedicht en deze afbeelding: Na een eerste blik op deze foto moet de kijker uitgenodigd worden het werk van dichtbij eens goed te bekijken wat er nou precies afgebeeld is. De werken zijn vanaf 21 november te bewonderen in de Kamer van de Tussentijd, ingang Gorcums Museum.