Huis van Inspiratie – Open Dag Artoteek, Gorcums Museum en partners Huis van Inspiratie

Open Dag Artoteek, Gorcums Museum en partners Huis van Inspiratie

24 november 2018

Dit evenement is inmiddels afgelopen.

Op zaterdag 24 november 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur is iedereen welkom op Grote Markt 17 om deel te nemen aan een feestelijk programma.

Met rond 11.30 uur een toost op de feestelijke opening van het Tolerantiepad bij de Boom voor Tolerantie, met live muziek, lekkernijen en diverse activiteiten, zoals:

DOELAB in de Kamer van de Tussentijd van 10.00 tot 13.00 uur
Het DOELAB (voorheen Ontdekcafé) is een initiatief van De LimonadeBrigade in Gorinchem om als kind, samen met je ouders, te ontdekken, te experimenteren, te bedenken en te doen. Elke zaterdag zijn er op Groenmarkt 1 activiteiten voor kinderen tussen de 2 en de 12 jaar in het Doe-Laboratorium. Het thema is gelinkt aan het huidige thema van Het Huis van Inspiratie ‘De smaak te pakken’; op 24 november is het DOElab te gast in het museum (begane grond) kunnen de kinderen pizza’s bakken! Deelname is gratis.

Chocoladetegels performance door Esther Derkx (gehele dag)
Ontwerper Esther Derkx maakt tegels, geïnspireerd op borden met erotische voorstellingen uit de Oudheid. De voorstellingen spoorden de eter aan zijn bord snel en volledig leeg te eten om van de onderliggende afbeelding te kunnen genieten. Esther bedekt haar tegels met gezeefdrukte chocolade, die kan worden afgelikt. Deze op zichzelf al sensuele handeling wordt nog verder gevoed door de zinnenprikkelende figuren die te voorschijn komen. Eenmaal schoongelikt kunnen de tegels net als het Hollands porselein als pronkstuk worden uitgestald.
Ook in de tentoonstelling De smaak te pakken zijn er borden van Esther Derkx te zien.

Inloopworkshop groentekleur-lab door Studio Angelique van der Valk
Is de kleurstof uit rode kool rood, paars of blauw? Wat kun je doen met de kleurstoffen die in groente zitten? In het groente-kleurlab kun je dat uitproberen onder leiding van kunstenares Angelique van der Valk. Groente, vers, gedroogd of als vloeistof, je kunt het allemaal zien en testen. Niet alleen voor kinderen, volwassenen zijn evengoed van harte welkom om te komen kijken en mee te doen.
Angelique van der Valk maakt kunst zoveel mogelijk van biologisch afbreekbare materialen. In de tentoonstelling De smaak te pakken zijn er drie kunstwerken van haar te zien. Waaronder een installatie van en over rode kool.
Tijd: 12.00 – 16.00 uur Deelname is gratis.
Locatie: Kamer van de Tussentijd

Lezing door Fleur Dérogée om 14.30 uur
over eten in de kunst, een culinair-kunstzinnige reis door de tijd.
Het vertellen van verhalen over eten, dat vindt Fleur Dérogée één van de allerleukste dingen om te doen. Als kunsthistorica en culinaire alleseter heeft ze zich verdiept in de bijzondere relatie die kunst & eten met elkaar hebben. Dinertafels aan de muur, maaltijdstillevens, pindakaasvloeren, blikken soep of pistolen van suiker. Het komt allemaal voorbij in haar lezing over de veelzijdigheid van eten binnen de kunst.
Locatie: auditorium
Gratis toegang.